fbpx
E-UTRIP
Romanje do cerkve.
Featured Novice Ribnica Zanimivosti In zabava

Gorniška Lenčica bo božja služabnica

Čudežna Magdalena Gornik z Gore nad Sodražico – to je ime za pet vasi, in sicer Kržeti, Kračali, Betonovo, Petrinci in Janeži – se je v slednji kot tretja izmed sedmih otrok preproste kmečke družine rodila 19. julija 1835.

Do svojega dvanajstega leta je bila povsem običajna deklica, nato pa se je spomladi leta 1847 zgodil prvi poseg božje previdnosti v njeno življenje. Mati jo je poslala na njivo po krmo za prašiče. Ko je prišla blizu, ji je pot prekrižala neznana ženska, ki se ji je po prisrčnem pogovoru predstavila kot Jezusova mati in mati vseh ljudi. Poučila jo je, naj Jezusa ljubi, kolikor more, in mu daruje vsako delo. Takrat je Gorniška Lenčica, kot je zapisano na cerkveni plošči v bližnji cerkvi Marije snežne v Petrincih, začela obiskovati nedeljsko šolo, a je tako hudo zbolela, da je morala ostati v postelji. Nobeno zdravilo ji ni pomagalo.

47 let naj bi živela brez vsakršne hrane

Zgodil se je čudež, leto kasneje pa je z drugim Marijinim prikazanjem čudežno ozdravela. Božja mati ji je obljubila, da bo, če bo trdno zaupala v njenega sina, od njega prejela vse, tudi hrano za svoje življenje. Odtlej pa do konca svojega življenja, kar 47 let ni zaužila nobene telesne jedi, hranila se je s skrivnostno nebeško jedjo. Na svojem telesu je nosila znamenja Kristusovih ran in stigme, doživljanja posebne izraze božje naklonjenosti, zamaknjenja in videnja.

Na njen grob se že vrsto let klanjajo trume romarjev, ki si poleg cerkve obiščejo tudi kapelico v Janežih, v kateri je Magdalena molila in imela videnja, ter križ na polju, kjer je bilo videnje.

»Na pokopališču je postavljena spominska plošča vsem žrtvam obeh svetovnih vojn, ne glede na to, kje je človek padel oziroma kateri strani je pripadal. To je bilo spravno dejanje med nami Gorniki, ki smo še posebej ponosni na rojakinjo Magdaleno Gornik,« je dejal domačin Peter. Magdalena začenja uresničevati svojo prerokbo časa, ko bo njeno ime spet oživelo, je pridigal nadškof Stanislav Zore. Sam vidi njeno veliko poslanstvo poleg tistih uslišanj v življenjih posameznikov tudi v prošnjah, da bi dejansko prebudila vero v slovenskem kristjanu in poglobila njegov odnos do evharistije, do Jezusove žive navzočnosti.

Kraj prikazovanja matere Božje.

Čakajo na odgovor iz vatikanskih soban

Postopek za njeno beatifikacijo teče od leta 2019, je dejal mag. Franci Petrič, na novo imenovani postulator v tem postopku. Ker iz Rima še niso dobili soglasja za začetek postopka, se ta naziv javno še ne more uporabljati. »Razlog so dodatne zahteve Kongregacije za svetnike glede posebnih pojavov v njenem življenju, ki jih je potrebno obsežneje predstaviti in dokumentirati. Ker gre za zgodovinske dokumente, je bila priprava odgovora zahtevnejša, posebno zdaj, ko je dostop do arhivov omejen oz. zelo otežen. Naš odgovor (oziroma pojasnila) je sedaj pripravljen in ko bo preveden v italijanščino, ga pošljemo v Rim. Potem pa čakamo na pritrdilni odgovor Kongregacije za svetnike za uraden začetek škofijskega postopka. Takrat bomo lahko začeli za Magdaleno Gornik uporabljati naziv “božja služabnica”, je podrobno razložil Franci Petrič.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki