fbpx
E-UTRIP
Featured Kočevje Narava & zdravje Novice Zdravje

Direktorica ZD Kočevje razkriva izkušnje ob cepljenju proti Covid-19

Vprašanja o cepljenju, njegovih učinkih, varnostih in morebitnih stranskih učinkih se že od začetka cepljenja pojavlja mnogo vprašanj, ob katerih eni tvorijo najrazličnejše teorije zarote, drugi pa z nestrpnostjo pričakujejo, kdaj bodo tudi sami prišli na vrsto. Številna vprašanja prejemajo tudi zdravstveni delavci, ki so prejeli prve odmerke cepiv in ki so morebitne stranske učinke že izkusili tudi sami. Ravno zato in zaradi njihove strokovnosti v zvezi z obravnavano tematiko s strani ljudi prejemajo mnogo vprašanj, saj ljudje ne vedo več, komu zaupati in slediti.

V ta namen je direktorica ZD Kočevje Polona Vidič Hudobivnik javnost obvestila in odgovorila na vsa vprašanja, ki se odpirajo, ter razkrila njihovo izkušnjo ob cepljenju.

“V svetu je cepljenih že milijone ljudi, podatki o stranskih učinkih so dostopni in govorijo o tem, da so cepiva proti COVID-19 varna in imajo malo stranskih učinkov v opazovanem obdobju. In da so vsa cepiva, ki so ta hip na voljo učinkovita,” razlaga ter razkriva, da so do danes cepili skupno 2.445 ljudi, od tega 392 z obema odmerkoma Pfeizerjevega cepiva, 501 s prvim odmerkom Pfeizerjevega cepiva in 1552 oseb s prvim odmerkom cepiva podjetja Astra Zeneca. Med njimi je 1058 starejših od 75 let in 52 nepokretnih, ki so jih cepili na domu.

Stranski učinki cepljenja

“Vse cepljene smo spremljali prve pol ure po cepljenju in nismo zabeležili nobenega resnega stranskega učinka v smislu anafilaksije, ki se v najhujši obliki lahko pojavi takoj po cepljenju.
V kasnejših dneh po cepljenju smo zabeležili več stranskih učinkov in sicer pri večini blage stranske učinke v smislu bolečine, otekline in rdečine na mestu vboda in pri cca četrtini še glavobol, slabo počutje, boleče mišice, povišano temperaturo ipd. do 48 ur po cepljenju.
Ti učinki so pričakovani in pomenijo, da se je naše telo odzvalo na cepivo in tvori zaščitna protitelesa,” pojasni.

“Stranski učinki so pri vsakem posegu v telo vedno možni, a so na srečo po tem cepljenju redki in ne pretehtajo nad veliko koristjo, ki ga cepljenje nudi. Škoda ob sami bolezni COVID-19 je lahko mnogo hujša,” je prepričana direktorica, zato spodbuja k odločitvi za cepljenje. Sami imajo namreč zelo dobre izkušnje, zato brez pomislekov priporočajo k posegu.

Prijave na cepljenje pri osebnem zdravniku

Hudobivnikova pravi, da se na cepljenje vsakdo lahko prijavi pri osebnem zdravniku, ki je na voljo tudi za vsa dodatna pojasnila, saj najbolje pozna svojega pacienta in tako lahko svetuje, kako ravnati v posameznem primeru.

“Na spletu in v medijih je na voljo poplava informacij, ki so lahko tudi lažne in zavajajoče. Berite preverjene vire in se posvetujte tam, kjer imate zaupanje tudi za vsa vaša ostala zdravstvena vprašanja,” še zaključi.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki