fbpx
E-UTRIP
Najboljši zajtrk/malica/kosilo/večerja v pustnem času!
Aktualno Hrana Narava & zdravje Novice Zanimivosti & Zabava

Mnogi pravijo … “Brez njega ni Pusta!”

Včeraj pustno rajanje, danes pa bolj lenarjenje? Ga ni lepšega, kot se udobno namestiti in ugrizniti v slasten pustni krof. Če pa je domač, pa še toliko bolje! Včasih so se ljudje držali načela, da se je v času pusta potrebno najesti do sitega, sicer so verjeli, da bo letina tistega leta slaba. Kljub temu, da naj bi se bogate pustne dobrote začele “na veliko” jesti že na “debeli četrtek” na »debeli četrtek«, pa brez skrbi – do pepelinične srede je časa še več kot dovolj!

Krof kot se spodobi

Danes poznamo že toliko različnih vrst krofov, da se je že kar težko odločiti, katerega preizkusiti. Od raznih (ne)zdravih nadevov, posipov, oblik, celo načinov priprav – ja, ni več nujno, da krofe ocvremo, okusni naj bi bili prav tako pripravljeni v pečici ali v cvrtniku na vroč zrak. Pa vendar, mi verjamemo, da se v tem času nedvomno prileže tisti klasičen, “pravi” pustni krof – z marmelado, posut s sladkorjem v prahu in ocvrt v vročem olju.

Našli pa smo tudi – preverjeno! – odličen recept za pustne krofe Rosane Jug Povhe, ki ji rečemo tudi “kraljica krofov”. In to povsem upravičeno.

Recept Rosane Jug Povhe – »kraljica krofov«

Sestavine za približno 30 krofov:

  • 0,5 kg gladke moke
  • 0,5 kg ostre moke
  • 1 dag soli
  • 100 gramov kvasa
  • 10 dag sladkorja
  • 9 rumenjakov
  • 12 dag olja
  • 4,5 dl mlačnega mleka
  • 2 jušni žlici ruma
  • 1 vaniljev sladkor
  • 2 kapljici vaniljeve arome

V skledi robotskega mešalnika zmešamo moki in sol ter na sredini naredimo jamico.V posodico nadrobimo kvas in mu dodamo tri žličke sladkorja ter približno 0,5 dl mlačnega mleka. Sestavine gladko razmešamo in zmes vlijemo v jamico. Po vrhu potrosimo malo moke in pustimo stati nekaj časa, da kvasec vzhaja.Medtem v posodi kremasto umešamo navaden in vaniljev sladkor ter rumenjake. Primešamo vaniljevo aromo in olje, nato preostanek mlačnega mleka in na koncu še rum.

Rumenjakovo zmes vlijemo v posodo z vzhajanim kvascem. Z robotskim mešalnikom mešamo približno 15 minut, da dobimo gladko in mehko testo, ki ga ne vzhajamo, ampak takoj narežemo na 70 gramov težke kose, ki jih z rokami oblikujemo v kroglice. Kroglice sproti polagamo na pomokan prt, in ko porabimo vse testo, jih pokrijemo s prtom in pustimo, da vzhajajo približno eno uro oziroma toliko časa, da se njihov volumen podvoji.V loncu segrejemo olje. Primerno je segreto, ko se okoli lesenega ročaja, ki ga potopimo vanj, pojavijo drobni mehurčki. Krofe v olje polagamo tako, da je vzhajana stran obrnjena navzdol. Lonec pokrijemo s pokrovko in krofe cvremo 3 do 4 minute, potem jih obrnemo in v odkritem loncu cvremo še približno 3 minute. Ocvrte krofe s penovko poberemo iz olja in jih odložimo na krožnik, ki smo ga obložili s papirnatimi brisačkami.

Še vroče krofe napolnimo z marmelado, na koncu pa jih potrosimo še s sladkorjem v prahu.

Dober tek!

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki