fbpx
E-UTRIP
Deana Potza na petkovi Vladni novinarski konferenci.
Featured Kočevje Novice

Deana Potza lažno nad ZD Kočevje: “Nikoli nismo prejeli opozorila, ker naj bi cepili mlade.”

Na petkovi novinarski konferenci Vlade je bila ena izmed govorcev tudi ga. Deana Potza, predstavnica zdravstvene inšpekcije, ki je ZD Kočevje lažno očrnila. Namreč, dejala je, da so v Kočevju inšpektorji odkrili nekatera neskladja, ki se nanašajo na cepljenje mlajših in oseb brez kroničnih bolezni, kar je v nasprotju z Nacionalno strategijo. Kar pa sploh ne drži, pravijo iz ZD Kočevje.

V času od 12. do 18. aprila so na inšpektoratu za nadzor v skladu s PKP 7 opravili 3.786 nadzorov, kar je 10 % manj kot teden prej, izdanih pa je bilo za 6 % več ukrepov kot prejšnji teden. Izdanih je bilo 28 prekrškovnih sankcij, 289 opozoril po Zakonu o prekrških in 187 upravnih ukrepov.

Predstavnica inšpekcije pravi, da je bilo opravljenih 223 nadzorov v cepilnih centrih, eden od teh je bil izredni, torej na podlagi prijete prijave. Ugotovili so, da v šestih cepilnih centrih seznamov niso vodili v skladu s strategijo, in sicer v zdravstvenih domovih v Laškem, Žalcu, Vrhniki, Izoli, Ormožu in Ribnici. Vsem so bila izrečena opozorila z rokom odprave nepravilnosti.

Potza: “Glede opravljenih nadzorov v ZD Kočevje je bila v medijih podana napačna informacija, in sicer, da neskladnosti niso bile ugotovljene, kar pa ne drži. Prav zaradi ugotovljene neskladnosti je bilo tako pravni kot odgovorni osebi izrečeno opozorilo po Zakonu o prekrških.”

ZD Kočevje odgovarja: Nikoli nismo prejeli opozorila, ker naj bi cepili mlade, brez pridruženih kroničnih bolezni”

Polona Vidič Hudobivnik, direktorica kočevskega zdravstvenega doma na izjave ge. Deane Potza:
“V ZD Kočevje nas je zdravstveni inšpektor, z namenom preverjanja  skladnosti cepljenja proti COVID-19  z Nacionalno strategijo o cepljenju proti COVID-19, obiskal  oz. pozval k odzivu, že devetkrat. 8 nadzorov se je zaključilo brez ugotovljenih neskladij. Samo na nadzoru 10. 3. 2021 smo dobili  s strani Inšpektorata za zdravje smo pisno opozorilo po zaključenem nadzoru. Opozorili so nas, da smo v tednu pred tem nadzorom, cepili s cepivom Astra Zenece tudi starejše od 64 let. Gre za edini teden, ko v nacionalni strategiji cepljenja proti COVID-19 in navodilih za cepljenje NIJZ  ni bilo zapisa, da je cepivo Astra Zenece primerno tudi za starejše (od 65 let navzgor, če želijo biti čimprej cepljeni in če jim to svetuje tudi izbrani zdravnik). Teden pred in teden po omenjenem nadzoru, je to v strategiji bilo zapisano. Ker smo takrat  zaznali, da je populacija 65 do 75 let najslabše cepljena, smo na NIJZ  preko elektronske pošte vprašali, kako naj ravnamo in dobili odgovor, da je cepivo prednostno namenjeno mlajši populaciji, starejši pa ob zgoraj navedenem priporočilu in da to ni prepovedano. Z željo zaščititi čimprej čim več prebivalcev, smo tako cepljenje izvedli. Drugih pripomb, navodil, ukrepov, na naš proces cepljenja ni bilo.  Nikoli nismo prejeli opozorila, ker naj bi cepili mlade, brez pridruženih kroničnih bolezni kot je v izjavi navedla ga. Potza.”

Čemu navajanje lažnih oziroma neresničnih podatkov s strani Potzejeve smo povprašali tudi slednjo, za odziv in pojasnilo pa smo prosili tudi ministra za zdravje, gospoda Janeza Poklukarja. Odgovore seveda še čakamo.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki