fbpx
E-UTRIP
Aktualno Foto & video Gospodarstvo Kočevje Novice Občina Ribnica

Danes še uradno: YASKAWA, dobrodošla v Kočevju!

Japonska korporacija YASKAWA – eden največjih svetovnih akterjev na področju industrijskih robotov, katerih je po svetu nameščenih že več kot 430.000, in kot vodilni mednarodni dobavitelj pogonske, avtomatizacijske in nadzorne tehnologije in komponent za proizvodnjo alternativne energije – si prizadeva širitev po Evropi. In tako je danes, 8. aprila 2019, po skoraj dveh letih snovanja in gradnje, ta japonska visoko tehnološka skupina YASKAWA tudi uradno odprla novo proizvodnjo industrijskih robotov in nov evropski center za razvoj robotike v Kočevju.

Slavnostna otvoritev korporacije YASKAWA v Kočevju, 8. 4. 2019.

Kot je povedal g. Manfred Stern, regionalni vodja YASKAWA Europe, je naložba vredna okoli 25 milijonov evrov, 5,6 milijona od tega pa je investirala tudi Republika Slovenija. Nova, kočevska tovarna bo dopolnjevala proizvodne kapacitete na Japonskem in Kitajskem ter bo pokrila kar okoli 80 % evropskega povpraševanja po robotih MOTOMAN. Z novo tovarno robotov v Kočevju (Yaskawa Europe Robotics) namerava YASKAWA število izdelanih industrijskih robotov v svetovnem merilu s 25.000 povečati na 30.000 letno.

Zakaj ravno Kočevje?

»Naš cilj je lokalizacija dobavnih verig in skrajšanje dobavnih rokov, kar nam bo omogočilo hitrejše odzivanje na potrebe regionalnega trga in naših strank – ne samo z novo tovarno, temveč tudi s pomembnim evropskim centrom za razvoj robotike,« je pred odprtjem povedal predsednik in izvršni direktor YASKAWA Europe Bruno Schnekenburger. Marcus Mead, predsednik divizije za robotiko YASKAWA Europe, pa je še dodal: »S to investicijo želimo tudi v prihodnje krepiti neposredne stike s strankami v Evropi in se še bolj intenzivno razvijati v smeri industrije 4.0, nenazadnje tudi s prvovrstnimi storitvami za naše stranke.« Industrija 4.0 ali četrta industrijska revolucija pomeni digitalizacijo industrije, ki bo prinesla številne prednosti, kot so možnosti zaposlovanja, povečanje storilnosti, boljša kakovost izdelkov, prilagajanje proizvodnje brez časovnega zamika, večja kontrola nad napravami… Pravita tudi, da so možnosti za gradnjo te robotske tovarne iskali po celi Evropi, zanimiva jim je bila denimo Poljska, Slovaška in Češka, pa vendar so (finančna) podpora vlade, povezanost Luke Koper z ostalimi, Yaskawi pomembnimi pristanišči za prevoz tovora ter perspektivna stroka privrženost premaknili na slovenska, kočevska tla.

Sicer pa, YASKAWA ima v Sloveniji svojo hčerinsko družbo že od leta 1990, ko je bilo na pobudo dr. Huberta Koslerja ustanovljeno podjetje YASKAWA Slovenija d.o.o., s sedežem v Ribnici, ki je aktivno na področju prodaje robotov, robotskih sistemov in rešitev v Sloveniji in na trgih nekdanje Jugoslavije.

Izpolnjevanje visokih zahtev glede trajnosti in učinkovitosti

6-osni industrijski roboti, zdaj izdelani v Kočevju, bodo iz serije MOTOMAN GP z nosilnostjo od 7 do 225 kg. GP-serija vključuje kompaktne, izjemno učinkovite in precizne robote za operacije spajanja, z velikimi hitrostmi pa lahko izvajajo operacije pakiranja, strege in pa operacije na različnih drugih področjih ter aplikacijah. GP je okrajšava za »General Purpose«, in kot že ime pove, gre za uporabo robotov v različne namene.

Na celotni bruto površini, ki meri več kot 12.000 kvadratnih metrov, od tega jih je 10.000 namenjenih za proizvodnjo, nova tovarna zagotavlja kapaciteto za proizvodnjo tudi do 10.000 robotov MOTOMAN na leto. Nova stavba, zasnovana v slovenskem arhitekturnem biroju Studio Kalamar, izpolnjuje stroge zahteve po trajnosti in učinkovitosti. Predpogoji za to so nastali v fazi načrtovanja s programsko podprto simulacijo stavbe v obliki »digital twin«, zasnovane na Fakulteti za strojništvo Ljubljana – laboratorij LASIM, pod vodstvom prof. Herakoviča.

Zaposlovanje… prenizke plače?

YASKAWA v Kočevju

Dr. Hubert Kosler, direktor YASKAWA Europe Robotics d.o.o. pravi, da zaposlujejo predvsem tehniški kader s srednješolsko izobrazbo in pa inženirski kader. Poudari, da že 23 let ponujajo tudi štipendiranje inženirjev, njihovi praktikanti pa imajo že skorajda zagotovljeno delovno mesto.

Vse glasnejše so govorice, da so plače podjetja YASKAWA pri nas zelo nizke, na katere pa Dr. Hubert Kosler, direktor YASKAWA Europe Robotics d. o. o. (precej skromno) odgovarja: »Plače so pri nas tajnost in so, kot povsod, primerne izobrazbi, izkušnjam in učinkovitosti. Trenutno je na kočevski YASKAWI zaposlenih 50 ljudi, v letošnjem letu nameravamo število dvigniti na 90 ali 100, do leta 2023 pa bomo prišli na okoli 150 zaposlenih, od tega 10 % v razvojnem oddelku

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki