E-UTRIP
Društva Featured Kočevje Kultura Novice Ribnica Umetnost

Brški dan ob predstaviti knjige in likovni razstavi zakoncev Starc

Leta 2006 ustanovljeno Vaško etnološko turistično športno društvo Veter z Brega pri Ribnici se na leto predstavi s petimi tematskih dogodki, med katerimi je osrednji Brški dan. Vrata glavnemu praznovanju so odprli v večnamenski sobi Primoža Trubarja, nad kozolcem, za razstavo akvarelov brške snahe, Marinke Starc. Stvaritve so obiskovalci občudovali vse dni, predvsem pa ob prazničnem dnevu, ko so v istem prostoru predstavili knjigo njenega moža, Maksa Starca, z naslovom Bili so hudi a tudi lepi časi. 83-letni upokojeni profesor geografije jo je napisal leta 2016, ko je bila tudi že predstavljena v Miklovi hiši, v njej pa opisuje življenje na Bregu z dotikom medvojnih časov.

»Čofotanje na reki Bistrici in dnevi na vodi so vsekakor del otroštva, ki ne bo nikoli zbledel. Preprosto se je globoko zarezal v spomin,« je dejal Maks. Še bolj se spominja domačih imen številnih družin, še danes jih zna vse našteti. Pa tudi tega, da je bila med vaščani velika solidarnost, ki je danes ni več. »Med vojno so bile družine mož v nasprotnih vojskah prijateljske. Ne vem, če so še danes,« se je vprašal Maks. Svojo življenjsko sopotnico, Novomeščanko Marinko, predmetno učiteljico nemškega in slovenskega jezika, je spoznal v šolstvu. Po upokojitvi sta oba stopila v svet umetnosti, Maks kot pisatelj, Marinka pa kot slikarka. Oba se rada vračata na Breg. Po predstavitvi knjige je ob vaški kapelici potekala maša, nato pa so se brščani prepustili druženju dolgo v noč. Borut Levstek, tretji predsednik društva, je bil počaščen z odzivom zakonca Starc, ki sta ustvarjalno izpopolnila letošnji Brški dan.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki