fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava Narava & zdravje

Blesteč nastop Nežine kobile Jadranke

V Narodni kobilarni v slovaškem mestu Topolčanky, kjer letos praznujejo stoto obletnico ustanovitve, je potekal šampionat LIF, na katerem so slovenski lipicanci osvojili vse, kar se je osvojiti dalo.

Člani Združenja rejcev lipicanca Slovenije so se šampionata udeležili s sedmimi konji štirih rejcev, skupaj pa se je predstavilo preko štirideset konj, poleg slovenskih še lipicanci iz Avstrije, Madžarske, Srbije, Romunije in Slovaške.

Šampionat je rejski dogodek, ki povezuje vse rejce lipicancev in ponuja možnost, da mednarodno primerjamo rezultate v reji ter sledenju ideji vzrejanja čistokrvnega lipicanca, najstarejše načrtno vzrejene pasme na svetu.

Med petimi rejci slovenskega lipicanca je bil tudi Primož Tanko s Cvarove kmetije iz Zamostca, ki se ukvarja z rejo avtohtonih lipicanskih konjev in je (upravičeno) izjemno ponosen na dosežke s tega tekmovanja. Kobila Jadranka XV, rejke in lastnice Neže Tanko, je bila v razredu 4 do 6 let najbolje ocenjena in je poleg dobrih ocen za pasemski tip osvojila sodnike s svojim gibanjem. Temu je dodala še drugo mesto med vsemi kobilami, starejšimi od štirih let.

»Kdo ne bi bil zadovoljen z dosežkom v tako prestižni mednarodni konkurenci. Slovenci smo se nasploh izkazali, naša kmetija pa brez lažne skromnosti sodi po evropskih merilih zelo visoko,« je vtise strnil Primož Tanko.

Združenje rejcev lipicancev povezuje slovenske rejce lipicanca in ima dobršni del plemenske črede lipicancev, letno pa vzredijo približno 50 črnih žrebet.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki