fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kultura Novice Občina

Blagoslov konj in konjarjev

Na pobudo konjarjev ribniške doline so pred več kot dvajsetimi leti pri Novi Štifti na Štefanovo pripravili prvi blagoslov konj in njihovih gospodarjev. Za Šentjernejem je bila Ribnica edini kraj na Dolenjskem, ki je častila ta sicer zelo stari ljudski običaj. Vsa leta konjarji na sedlih svojih konj do dvorišča frančiškanskega samostana prijahajo z roba gozdne ceste v smeri Travne Gore. Nekoč jih je bilo okoli sto, tokrat pa se jih je po sončnem vremenu zbralo le dvajset. “Ko smo bili enotna občina, nas je bilo veliko več. Kasneje sta Loški Potok in Sodražica šla nas svoje, postali sta občini, tudi v krajevnih skupnostih Dolenja vas in Velike Poljane (občina Ribnica) imajo svojo blagoslov,” razlog za osip obiska Nove Štifte vidi eden izmed konjarjev z Ribniškega. Za zdravje živine in njihovih gospodarjev je molil pater Tadej Inglič, za popotnico pa jim je podaril še blagoslovljeno sol. “Sv. Štefan, ki ga krščanska cerkev slavi kot prvega mučenika, je bil izročilni zavetnik konj, zato pravim, da je to naš dan,” je v pridigi dejal pater. Zbrane je nagovoril sodraški župan, Blaž Milavec: “Vselej vabljiva Nova Štifta, ki je v vseh pogledih biser naše doline in občine, na ta dan zaživi v polnemu sijaju. Naj tako tudi ostane,” si želi.

Že petič se je povorka s konji udeležila blagoslova pri cerkvi sv. Urha na Maršičih, na Svetem Gregorju. Daljši blagoslov je vodil župnik Andrej Mulej. Blagoslov je hkrati potekal še v občinah Loški Potok, Velike Lašče in Dobrepolje.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki