fbpx
E-UTRIP
Featured Narava & zdravje Novice Zdravje

Baldrijan poskrbi za dobro spanje

Baldrijan (latinsko Valeriana offisinalis) je stara zdravilna rastlina. O njeni uporabi so pisali stari zdravilci, kot so Hypokrat, Galen, Culperer in drugi. V Sloveniji ga poznamo tudi pod imenom zdravilna špajka in je edina zdravilna rastlina iz rodu špajkovk. Zanimivo pa je to, da bolj znani motovilec tudi spada v isti rod. Naši južni sosedje baldrijan imenujejo macina trava, ker močan vonj, ki ga izločajo baldrijanove korenine privablja mačke. Predvsem posušene korenine so za mačke neke vrste mamilo. Značilen vonj je nekaterim všeč, drugi pa pravijo, da jih spominja na preznojene noge. Za značilen vonj je kriva valerična kislina.

Baldrijan je trajno zelišče. Na rodovitnih rastiščih zraste v višino krepko čez en meter, na skromnih, suhih in kamnitih tleh pa zraste v višino okoli 30 cm. V Kočevskem Rogu sem ga nabiral največ okoli Žage Rog, pa na Ribniku. Je pa res, da ko ga enkrat spoznamo, ga ne moremo več zamenjati s kako podobno rastlino. Tudi korenika in koreninice imajo omamen vonj, ki ga korenine drugih rastlin nimajo. Korenike in korenine kopljemo konec oktobra.

Najdemo ga tako na vlažnih travnikih, kot tudi na popolnoma suhih gorskih rastiščih. V Sloveniji poznamo 8 podvrst, ki pa se bistveno ne razlikujejo. Od rastline v terapevtske namene uporabljamo koreniko in koreninice, bio dinamiki pa delajo iz cvetov po biodinamični metodi pripravek za pospeševanje cvetenja okrasnih rastlin.

Baldrijan so severnjaki dosti uporabljali v kulinariki, predvsem v juhah skupaj z drugo zelenjavo.

Valerijana je poveza tudi z imenom Valerija, kar izhaja iz grške besede Valare, kar pomeni moč. Torej fantje, ki boste vzeli za partnerico dekle, ki ji bo ime Valerija, vedite, da boste dobili močno osebnost.

No, pa poglejmo, kako bomo uporabljali baldrijan za izboljšanje našega zdravja. Baldrijan je sedativ, kar pomeni, da pomirja. Pomaga odpraviti blago živčno napetost in izboljšuje spanje. Ker razširja žile, poveča prekrvavitev. Ugodno vpliva na prekrvavitev srca, poveča njegovo moč in uravnava srčni ritem. Baldrijanove korenine in koreniko nikoli ne poparimo ali kuhamo. Baldrijan se pripravi kot hladni namok. Zvečer pet čajnih žličk na drobno narezanih korenin (suhih) prelijemo z litrom ohlajene prekuhane vode. Zjutraj namok precedimo in ga čez dan popijemo v petih obrokih. Pri zgoraj naštetih težavah počnemo to tri tedne. Pri nas pripravljamo kapljice baldrijana na osnovi rastlinskega glicerola v ultrazvočnem koncentratorju, kjer pri 90 kilohercih razbijemo molekule. Tak pripravek je izredno učinkovit in dokazano pomaga ljudem. Včasih so imele prave dame pri sebi vedno na plesih oziroma družabnih prireditvah stekleničko z baldrijanovimi kapljicami. In če je kavalir povedal kakšno mastno šalo so takoj zlezle skupaj, v rokah pa so že stiskale stekleničko s kapljicami baldrijana, da jim je kavalir lahko takoj pomagal.

Čeprav strokovna literatura piše, da baldrijan ne pomaga pri anksioznosti (tj. bolezen, ki povzroča strah, nemir in tesnobo), je praksa pokazala drugače, saj pomaga tudi pri tej težavi.

Baldrijanove pripravke ne smejo jemati nosečnice, ker toksično deluje na plod. Ne smemo ga uživati skupaj z etanolom (žganjem), z opijati, antihistaminkiti in pravo kavo. Ne priporočam ga uživati skupaj s sinteznimi zdravili za nespečnost in pomirjevali.

Jože Majes, kmetija Plavica

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki