fbpx
E-UTRIP
Plakete zahvale je podeljeval povabljeni gost direktor Zavoda za šport g. Janez Maršič.
Aktualno Nogomet Šport

60 let nogometa v Mozlju praznovali z dokončanjem posodobitve nogometnega igrišča

V počastitev častitljivega jubileja so konec avgusta v organizaciji ŠD Mozelj pripravili slavnostno prireditev, na katero so povabili veteranske ekipe iz Občine Kočevje, od katerih so se povabilu odzvali ekipa veteranov iz Črnega potoka in Šalke vasi, ki so se pomerili z veteransko ekipo Mozlja. Tekmo je sodil legenda kočevskega nogometa in republiški sodnik Srečko Rajšel.

Praznovanje 60. obletnice je bilo posvečeno mnogo prezgodaj preminulemu Branku Lebarju, nekdanjemu odličnemu nogometašu in velikemu podporniku pri posodobitvi nogometnega igrišča. Igranje nogometa je za vse generacije mladih Mozeljčanov predstavljalo glavno športno preživljanje prostega časa.

Nogometno igro so mladi fantje iz Mozlja spoznali okoli leta 1958, ko je v Mozelj prišla delovna brigada in so pripovedovali o nekakšni igri, kjer je potrebno žogo spraviti v gol. Pravzaprav žoge niso imeli, copat tudi ne, bosonogi so brcali v v kroglo zvezano blago ali pa svinjski mehur, ki pa ni dolgo vzdržal. Po spominu Mira Kavrana so s prvo usnjeno žogo pričeli igrati okoli leta 1960, najpogosteje pa se je igralo okoli cerkve in v središču vasi, saj je bilo travnato igrišče precej oddaljeno iz vasi. »To je bilo vse prej kot igranje nogometa, tako smo se bosonogi prerivali, spotikali pa tudi pretepali.«

Prve prave tekme malega nogometa so se odigrale v letu 1962 med vaškimi ekipami Mozlja, Črnega potoka, Koprivnika, Predgrada, zato to leto zaznamujemo kot ustanovno leto igranja nogometa v Mozlju.

Na prireditvi smo si lahko ogledali razstavo arhivskih slik, kjer se dokazuje verodostojnost delovanja kluba malega nogometa iz celotnega obdobja 60 let.

Pričetek prenove s poravnavo zemlje se je začela leta 1981 do 1983 na pobudo predsednika takratne mladinske organizacije in tehničnega vodjo nogometne ekipe Mira Kuzma. Z ustanovitvijo ŠD Mozelj se je nadaljevalo s posodobitvijo nogometnega igrišča z okolico od leta 2008 do 2022 v celoti s prostovoljnim delom vodstva športnega društva in članov nogometne ekipe ter s pomočjo donatorjev. Danes je eno najlepših igrišč malega nogometa v Občini Kočevje.

Slavnostna podelitev plaket najbolj zaslužnim posameznikom in donatorjem za dokončanja posodobitve nogometnega igrišča z okolico v zadnjih 15-ih letih.

V svojem nagovoru je izrazil veliko pohvalo vodstvu Športnega društva in vsem, ki so sodelovali pri prenovi športnega objekta, ki je prav gotovo velika pridobitev za zagotavljanje ustreznih pogojev za izvajanje športne rekreacije v Mozlju. Upravičeno je tudi izrazil zaskrbljenost glede vse manjšega zanimanja mladih za športno dejavnost tako v mestih kot na podeželju, kar se na žalost odraža tudi v Mozlju.

Veliko plaketo zahvale z zlatim znakom sta prejela najbolj zaslužna za celovito prenovo in posodobitev Miro Kuzma kot pobudnik projekta in organizator, za prostovoljno delo in donatorstvo in Ivan Kuzma za več tisoč prostovoljnih delovnih ur pri gradnji in vzdrževanju nogometnega igrišča z okolico.
Plakete zahvale z srebrnim znakom so prejeli Tomaž Kuzma, Aleš Pevec, Lebar Branko (posmrtno), Janez Senekovič, Mladen Kavran, Primož Kavran, Franci Mikulič, Franci Senekovič, Zdravko Škof, Mile Mesič.

Zahvala predsednika ŠD Mozelj v imenu vseh članov vsem donatorjem in sponzorjem, ter velika graja za KS Ivan Omerza in predstavnike KO Mozelj za zavračanje vsakršne pomoči in sodelovanja pri prenovi in vzdrževanju športnih objektov v Mozlju, saj v ta namen v zadnjih 15-ih letih nismo prejeli niti evra.

ŠD Mozelj

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki