fbpx
E-UTRIP
Aktualno Iz naših šol Kočevje Novice Ribnica

13. minikarierni sejem na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje

V okviru internega projekta Karierna orientacija smo letos 14. februarja že trinajstič organizirali karierni sejem za dijake, ki pravzaprav sploh ni bil »mini«. Sodelovalo je namreč kar 25 fakultet ter višjih in visokih šol, ki so dijakom 3. in 4. letnika predstavljale svoje študijske programe. Predstavljenih je bilo od 50 do 60 študijskih programov prve bolonjske stopnje. Nekatere fakultete in gostujoče organizacije so imele ta dan v avli šole tudi svoje stojnice s promocijskimi gradivi. Karierni sejem je namenjen spodbujanju dijakov višjih letnikov, da spoznajo čim več različnih študijskih programov, med katerimi lahko izbirajo po srednji šoli. V letošnjem letu smo podobno kot v preteklih letih povabili fakultete Univerze v Ljubljani, za katere je bilo med dijaki največ zanimanja (Biotehniška fakulteta, Fakulteta za elektrotehniko, Fakulteta za računalništvo in informatiko, Ekonomska fakulteta, Filozofska fakulteta, Pedagoška fakulteta itd.) ter Univerze na Primorskem (Fakulteta za management, FAMNIT, Pedagoška fakulteta Koper). Vsako leto povabimo tudi nove fakultete, letos je bila to Fakulteta za management in pravo (MLC) Ljubljana. Predstavljeni so bili tudi nekateri dvoletni študijski programi (npr. dvoletni višješolski študij strojništva) ter nekateri študijski programi zasebnih fakultet, za katere je bilo med dijaki zanimanje (fizioterapija, ples). Dijaki so se lahko pogovarjali tudi s predstavniki e-Študentskega servisa, ki je letos organiziral posebno delavnico za mlade z naslovom: Načrtovanje kariere in večanje zaposljivosti, ki jo je vodila priznana karierna svetovalka Maruša Goršak. K sodelovanju smo povabili tudi predstavnike Policije in Slovenske vojske, ki so s privlačno stojnico nagovorili kar precej dijakov.

Za dijake četrtih letnikov smo letos prvič obogatili karierni sejem s sodelovanjem Podjetniškega inkubatorja Kočevje, ki je mlade seznanjal s hitrim gospodarskim razvojem občine Kočevje v preteklih letih in odprl pogled na možnosti zaposlovanja v našem kraju v prihodnosti. Kot zelo uporabna za dijake se je izkazala tudi dvourna delavnica, ki sta jo izvedli predstavnici Kariernih centrov Univerze v Ljubljani. Z dijaki sta s podporo bogatega gradiva odpirali diskusijo o tem, kako prepoznati lastne vrednote kot usmeritev za iskanje poklica in študija. Hkrati sta skozi pogovor z maturanti pokazali, katere neakademske kompetence pogosto iščejo zaposlovalci v današnjem času (npr. komunikacijske veščine, zmožnost timskega dela, podjetnost in iniciativnost itd.).

Jasna Vesel, GSŠ Kočevje

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki