fbpx
E-UTRIP
Predsednik Muzejskega društva Ribnica, NejcLovšin.
Featured Kultura Ribnica Umetnost

10 let Muzejskega društva Ribnica

Lani je Muzejsko društvo Ribnica, ki bo maja praznovalo 10. obletnico obstoja, na občnem zboru izvolilo novega predsednika, izvršilni odbor in druge organe ter v kronskemu času pripravilo nekaj dogodkov, med katerimi sta bili tudi dve vodeni ekskurziji (Pobeg z vlakom – odkrivajmo Kočevje in v Ljubljano, Od Emone do glavnega mesta slovenske države), ter posodobitev spletne strani. V sodelovanju z Muzejem Ribnica so izvedli dokumentarno-filmski večer, ki je bil posvečen 60-letnici prve muzejske razstave suhe robe, in sicer s predstavitvijo filma Ribniška suha roba iz leta 1993, avtorja Antona Prelesnika. To je izsek iz poročila o delu društva v minulem letu, ki ga je članom razgrnil predsednik Nejc Lovšin.

Lokalno pomembne ženske

Ciljev in načrtov je polno tudi tekoče leto, med katerimi sta tudi enodnevni ekskurziji v Velike Lašče in Sodražico, kjer si bodo z ogledom in predstavitvijo še bolj spoznali utrinke preteklosti bližnjega kraja. Poleg tega bodo nadaljevali z lani začetim projektom predstavitve petih lokalno pomembnih žensk v vseh petih občinah, ki jih pokriva društvo. Velike Lašče bo predstavljala kulturnica Marija Perhaj Gorše, Sodražico gospodarstvenica Frančiška Pšenica, Loški Potok pisateljica Zofka Kveder, Dobrepolje umetnica Mara Kralj in Ribnico zdravnica Franja Bojc Bidovec. Potujoča razstava bo domovala v vseh občinah.

Tretji častni član je France Ivanec

Nejc Lovšin, sicer absolvent zgodovine in geografije na Filozofski fakulteti, ki bo v okviru mednarodne izmenjave s študijem nadaljeval v Turčiji, je najmlajši med 75-imi člani Muzejskega društva, je lani sprejel izziv in prevzel vodenje. Pravi, da ga je nekako najbolj nagovoril dotedanji predsednik prof. France Ivanec. Pri tem ni preveč okleval, čeprav se je zavedal, da bo mogel pošteno garati. Med takšnimi člani mu to pač res ni težko.

Ivancu, ki je društvo v treh mandatih vodil od ustanovitve leta 2012, so podelili priznanje Častnega člana Muzejskega društva, saj je med drugimi nesel projekt izdaje monografij o profesorju Janezu Debeljaku, dolgoletnemu učitelju in ravnatelju ribniške osnovne šole, sicer daleč znanemu kulturnemu ustvarjalcu ter družine Petek, ki govori o delu in življenju širše družine ribniškega učitelja in delavca Toneta Petka. Velike pozornosti javnosti sta bila deležna še dva priložnostna projekta; razstave, predavanja in predstavitve filma o življenju in delu duhovnika Janeza Evangelista Kreka, v sodelovanju z Muzejem Ribnica pa še razstave Konec je velike vojne.

Pred Ivancem sta bili priznanji podeljeni Tanji Debeljak in Francu Lesarju.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki